Граждани по халати организираха протестен флашмоб пред Централна баня в София,

...
Граждани по халати организираха протестен флашмоб пред Централна баня в София,
Коментари Харесай

Флашмоб по халати настоя Централна баня да остане баня

Граждани по халати организираха протестен флашмоб пред Централна баня в София, настоявайки банята да бъде възобновена и да проработи с тогавашното си предопределение.
 СПА в Централна минерална баня с чешмяна вода или зали за просвета в басейните  Басейните в някогашната Централна баня стават зали за изкуство
В момента тече публично разискване в какво да бъдат реставривани елементи от постройката, в които в миналото е имало два минерални басейна. Макар да няма дефинитивно решение, на последното разискване стана ясно, че е малко евентуално басейните да проработят. Алтернативата е пространствата да бъдат превърнати в зали за културни събития. Сега те са склад на Музея на София, който се обитава в реставрираната част на остарялата баня. Основният мотив против връщането на басейните е, че минералните извори нямат задоволително дебит да ги зареждат и ще би трябвало да се допълват с чешмяна вода.

" Обикновена информация сочи, че цели курортни селища като Павел баня и Баден – Баден зареждат СПА-хотели и балнеологични центрове с до 10 л/сек. Дебитът на извора на Централна минерална баня е даже по-голям – 12 л/сек ", разясняват основателите на флашмоба, измежду които са журналистът Антоанета Салфидж и архитектите Надежда Сучева и Ивайло Захариев.

Участниците в демонстрацията влязоха в постройката като елементарни гости на Музея, купиха си билети, съблякоха връхните си облекла, наметнаха бели халати и като заблудени туристи безмълвно започнаха да търсят минералните басейни в банята. След обиколка из залите се скупчиха на едно място, скандирайки: " Върнете минералната баня на София ".

Няколко цивилен организации са депозирали в общината мнение, оборващо точките от отчета, импортиран от зам.-кмета Тодор Чобанов. Това са „ Спаси София “, „ Термално-Нормално “, „ ДОМА Арт “ и „ Софийски спорен конгрес “, подкрепени от архитекти, общественици и жители на София. Към тази позиция се причисляват организациите „ ИКОМОС “, " Трансформатори “ и „ Гражданска самодейност за запазване на културно – историческото завещание “ (ГИОКИН).
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР